Bij LA TOODLES heb je de keus voor een Toypoedel pup van onze Nederlandse nestjes maar ook voor een pup van onze Buitenlandse lijnen. Wat zijn nou de verschillen, hoe gaat dit in zijn werk , wat zijn de voor/nadelen en wat past het beste bij jou? Dan hebben we ook nog keus uit Europese lijnen en Chinees/ Aziatische lijnen. Wat een keus.. In deze BLOG wil ik jullie hier meer over vertellen zodat je op voorhand beter kan bedenken wat er bij jou past.
Laat ik beginnen met het uitleggen waarom wij ook hondjes uit buitenlandse lijnen krijgen. Nou dat antwoord is eigenlijk heel simpel, wij hebben vernieuwing van onze lijnen nodig om inteelt te voorkomen, maar ook omdat deze prachtige showlijnen voornamelijk uit het buitenland komen. De Toypoedels van onze buitenlandse lijnen (waar wij ook heel trots op zijn), houden wij zelf aan of plaatsen wij in gastgezinnen om deze lijnen in Nederland te kunnen voortzetten.
Nederlandse ToypoedelPups
Bij LA TOODLES brengen wij met veel passie en liefde Toypoedelpups groot. Dit doen wij met onze eigen mama’s die gewoon bij ons thuis rond huppelen maar ook plaatsen bij lieve gastgezinnen. Voor meer informatie over onze werkwijze met gastgezinnen, klik dan hier . De toypoedelpups worden geboren en groeien op bij ons thuis in een omgeving met andere honden en kinderen. Onze pupjes kunnen vooraf gereserveerd worden en u kunt op een leeftijd van ongeveer 4 – 5 weekjes kennis komen maken. Ook is er mogelijkheid om het gastgezin van Mama hond te ontmoeten om hier eventueel vragen aan te stellen. Reserveren is altijd onder voorbehoud. Wij willen graag de toekomstige baasjes vooraf ontmoeten en kijken of de pup wel in het nieuwe huisje past, wij matchen immers op basis van karakter. Met een leeftijd van 9- 12 weken (afhankelijk van de zelfstandigheid van de pup) mogen onze LA TOODLES Toypoedelpupjes verhuizen. Wij verwachten dan ook dat de nieuwe baasjes in deze periode klaar zijn voor de gezinsuitbreiding. Houdt er rekening mee dat op deze jonge leeftijd er nog veel ontdekt, geleerd en getraind moet worden.
Onze Nederlandse nestjes krijgen een Nederlands paspoortje mee met daarin alle entingen en gezondheidsverklaringen op leeftijd. Houd er dus wel rekening mee dat de laatste puppyenting (12 weken) door de toekomstige baasjes gehaald moet worden. Gevolgd met de jaarlijkse enting.
Pupjes hebben nog veel begeleiding en sturing nodig, onderschat dit niet. De Toypoedelpups worden bij ons goed gesocialiseerd en wij doen ons best om een begin te maken met de zindelijkheid, maar ook dit zal in het nieuwe huisje doorgezet moeten worden. Het kan dus zijn dat er nog wat ongelukjes gebeuren in het nieuwe huisje, belangrijk is dat hier rekening mee gehouden wordt en er ook genoeg ruimte is om dit verder te trainen. Ook zijn de pupjes natuurlijk net baby’s/ peuters, ze kunnen nog niet heel de nacht doorslapen en kunnen nog niet heel lang alleen blijven. Al deze dingen neem je natuurlijk voor lief als je kiest voor een jong pupje. Dit heeft ook echt zijn charme, je kan ze natuurlijk erg vormen naar jouw ritme en leefruimte maar de eerste periode kost dit ook veel tijd, energie, aandacht en vooral geduld. Als je dit op de juiste manier doet krijg je dit uiteraard X10 terug!
Zo is het verstandig om een puppycursus te gaan doen met je hondje. Op deze manier werk je aan de band tussen pup en baas. Maar blijft je ook werken aan het voortzetten van de socialisatie. Daarnaast kunnen ze je op puppycursus blijven adviseren hoe je het beste kunt omgaan met bijvoorbeeld de puppypuberteit. Denk er ook aan dat de pupjes nog ongestructureerde eettijden hebben en hierdoor soms vaker moeten poepen en plassen. Straf ze dus niet hiervoor. Maar voor verdere opvoedadviezen of zindelijkheidstraining begeleiden wij de nieuwe baasjes vanaf het 0 punt.
ToypoedelPubers
Sommige mensen kiezen heel bewust voor een wat ‘ouder’ Toypoedelpupje. Ja, nog steeds een pupje maar niet een van 8 weken. Waarom? Nou dit kan een bewuste keus zijn en ook veel voordelen met zich meebrengen. Hier in Nederland denken wij vaak, hoe jonger we een pupje hebben, hoe beter. Die gedachtegang snap ik helemaal, maar soms onderschatten mensen dat een jong pupje erg veel energie kost. Een Puperpup (vanaf 6 maanden- 9 maanden) is bijvoorbeeld al een stuk zelfstandiger. Denk aan de zindelijkheid die al verder getraind is maar ook de socialisatie die al een deel uit handen is genomen. Waar veel mensen ‘angst’ voor hebben is dat de ‘band’ met je hondje minder goed is omdat hij/ zij al ouder is. Ik snap deze angst, als het een hondje van 4 jaar of ouder is. Maar een aantal maandjes maakt qua hechting echt geen verschil en ik spreek uit ervaring. Mitss… erg belangrijk.. het hondje natuurlijk wel op voorhand goed is gesocialiseerd in een veilige en leerzame omgeving is grootgebracht. Ook zijn deze Toypoedelpups al meer gewent aan ritme en zelfstandigheid, denk aan eetmomenten en alleen kunnen zijn. Ook ’s nachts zul je er niet meerdere keren per nacht uitmoeten, je kan je Toypoedelpup al wat meer momenten of langere momenten alleen laten. Let hierbij wel op, ook de Toypoedelpups van een halfjaar zijn niet 100% zindelijk. Ze zijn buiten zindelijk (herkennen gras etc.) maar zijn binnen getraind op een plasmatje. Er zullen dus over het algemeen minder ongelukjes gebeuren maar volledige zindelijkheid blijft de taak van de nieuwe baasjes. Ook vinden de hondjes eten steeds minder interessant, ze zijn al getraind dat er altijd eten aanwezig is, er is geen risico meer op baknijd. De darmen en blaas zijn al iets verder getraind en we merken dus ook dat deze Toypoedelpups het langer kunnen ophouden.
Praktisch gezien moet een Toypoodlepuberpup natuurlijk nog wel getraind worden maar een puppycursus is niet per definitie nodig. Denk hierbij meer aan het aanleren van commando’s. Nogmaals de socialisatie is al uit handen genomen, hiermee moet je natuurlijk wel doorgaan maar hier hoeft geen nadrukkelijke aandacht meer naartoe te gaan. Denk eerder aan een basiscursus of ga lekker thuis trainen met aanleren van commando’s. Mocht je het fijn vinden om wel een puppycursus te doen en de socialisatie helemaal zelf opbouwen, in dat geval raden wij je eerder een Nederlands nestje aan. Het laatste praktische puntje is dat de hondjes van deze leeftijd uiteraard alle vaccinaties al gehad hebben en de eerst volgende vaccinatie pas rond een jaar leeftijd zal zijn ( vervolgens elk jaar). Hierbij hoort ook de rabies enting ( om te kunnen/ mogen reizen) en de benodigde titertesten (bloedonderzoek naar voldoende antistoffen). Sommige mensen vinden deze extra vaccinatie en testen prettig wat meespeelt in de keus. Ook kiezen er veel mensen die willen gaan showen met hun hond bewust voor een oudere pup. Omdat de vooruitzichten van de pup beter zijn in te schatten. Ze zijn zo goed als uitgegroeid, je kan de uiterlijke kenmerken beter zien en hebt dus simpelweg meer zekerheid dan bij een pup. Ook zijn de gewrichten vooreen groot deel al uitgegroeid waardoor er minder kans is op complicaties.
Kortom beide gevallen hebben wellicht hun voor en nadelen. Kijk samen naar welke Toypoedelpup er het beste bij jou zou passen. Ook kijkend naar de tijd en energie die je in de opvoeding kan stoppen. Om het nog makkelijker te maken hebben we ook nog verschillende soorten lijnen. Deze hebben we dus zowel uit onze Nederlandse nestjes als onze Buitenlandse netjes. Je hebt namelijk keus uit de Europese lijn en de Chinese lijn. De Europese Toypoedel is de meest bekende Toypoedel. Deze is abrikoos of licht abrikoos van kleur en zit vaak wat ‘hoger’ in de Toypoedellijn. Daarmee bedoel ik dat de Toypoedel vanaf 21 cm tot 18 cm groot kan worden (schofthoogte) en de Europese Toypoedel vaak rond de 24 – 28 CM groot zijn. Ook hebben deze Europese lijnen vaak een stevigere bouw waardoor ze wat meer ‘aankunnen’ denk aan fanatieke wandelaars. Maar ook mensen die kleine jonge kindjes hebben en geen hondjes gewend zijn vinden om deze reden de Europese lijnen prettiger. (Dit neemt trouwens niet weg dat je deze Toypoedels wel kan laten vallen hé, laat dat even duidelijk zijn) Verder hebben de Europese poedels wat sneller een vollere vacht met een brede krul en een breder koppie.
Voorbeeld Europese Lijn:
Wat is dan het verschil met de Chinees/ Aziatische lijn.. Nou deze zijn dus wat minder voorkomend hier in Nederland. De Chinese lijn Toypoedels zijn over het algemeen wat roder/ donkerder van kleur. Ook zijn de kleiner van formaat. Denk hierbij aan een schofthoogte van ongeveer 21 – 26 CM.Daarmee zijn deze hondjes in bouw ook wat fijner. Dit heeft het voordeel dat de hondjes klein zijn en makkelijk zijn mee te nemen als je bijvoorbeeld veel reist. Maar dat wil ook zeggen dat er enige oplettendheid wordt gevraagd van de baasjes. Verder hebben de Chinese lijnen vaak nog wat meer ‘puppy vacht’, hierdoor hebben ze in het begin wat minder krulletjes maar deze zetten later mooi door! Ze krijgen wat kleinere krulletjes dan de Europese Toypoedel. De volwassenvacht, afgezien van de kleur, verschilt niet heel veel met elkaar. voorbeeld Chinese Lijn:
Het klinkt misschien makkelijk gezegd.. Je mag natuurlijk wel voorkeur hebben in het uiterlijk van een bepaalde lijn.. Maar toch adviseren wij om meer te kijken naar innerlijk. Vandaar dat wij matchen op basis van karakter. Je kiest een hondje voor 15 jaar. Natuurlijk moet je het ook een knap honden vinden en helemaal verliefd zijn! Maar onze tip.. innerlijk op plek 1, uiterlijk op plek 2 .
Hopelijk hebben jullie wat meer duidelijkheid gekregen door deze BLOG. Bij verdere vragen over de verschillen in onze Toypoedelhondjes mag je natuurlijk altijd mailen!
コメント