top of page

Zindelijkheidstraining: The Do and Don'ts

Bij LaToodles zijn onze Toypoedelpuppies al (redelijk) getraind in de zindelijkheid. Dit wil zeggen dat ze buiten plassen en poepen maar als ze binnen zijn maken we nog gebruik van een plasmatje. De naam zegt het al, een matje waar de Toypoedelpupjes hun behoefte op mogen doen. Wij maken gebruik van deze plasmatjes in de nacht of als de Toypoedels, om welke reden dan ook, een poosje binnen moeten blijven. Je zult begrijpen dat ook bij ons wel eens ongelukjes gebeuren binnen. Ik probeer de pupjes zo goed mogelijk zindelijk te maken, bij de ene gaat dit vlekkeloos (letterlijk hihi) en de ander heeft hier iets meer moeite mee. Het is super belangrijk dat je thuis verder gaat oefenen met je Toypoedelpup. In deze BLOG bespreek ik "The Do en Don’ts" van een zindelijkheidstraining.


Laat ik beginnen met het feit dat iedereen een andere manier heeft om zijn of haar pupje zindelijk te maken. Bij mij werkt deze manier het beste en ik sta hier dan ook volledig achter, vandaar dat ik mijn manier graag in deze BLOG uitleg. Maar in opvoeden, van zowel kinderen als puppy’s is het natuurlijk niet allemaal zo "zwart wit" ..hihi. Zoals ik net ook al zei, zijn de La Toodle pups al (redelijk) zindelijk dus zal de training dan ook soepel verlopen als deze nog nodig is. Toch kan het zo zijn dat jouw Toypoedelpupje hier alles netjes doet, maar weer eventjes moet wennen in zijn of haar nieuwe huisje waardoor het weer even zoeken is waar de deur naar buiten en het plasmatje is. Het ene pupje is de andere ook niet. Dus bij de een zal dit sneller en beter gaan dan bij de ander. Neem ze dat niet kwalijk en gun ze deze tijd. Geduld is een schone zaak!


Ik kan het niet vaak genoeg zeggen maar de kern tot succes is belonen, belonen, belonen en nog eens belonen. Zolang je goed gedrag blijft belonen ben je echt op de goede weg. Dit kan met snoepjes maar natuurlijk ook met je stemgebruik. Ik zet mezelf hier regelmatig mee "voorschut" maar ik geef mijn Toypoedelpupjes een hele serenade als ze een plasje buiten doen. En dat "voorschut staan" loont, want ze vinden het helemaal geweldig. Als ze daarna ook een plasje binnen doen, krijgen ze tot hun spijt helemaal geen aandacht. Zelf ben ik geen fan van het straffen van je Toypoedel. Negatieve aandacht is ook aandacht en niet elke pup kan de negatieve en positieve aandacht van elkaar scheiden. Ik geef dus gewoon geen aandacht als ze iets binnen doen en ruim het (het liefst zonder dat ze het zien) gewoon op.



Als je jouw Toypoedel betrapt op een ongelukje; je ziet bijvoorbeeld dat ze aan het plassen zijn. Til hem of haar dan meteen op. Op deze manier stop de urine doorloop uit reflex. Dit werkt trouwens niet voor poepen! Wel zo belangrijk om dat er ook even erbij te vermelden ..hihi. Op het moment dat je jouw pupje optilt, zet je hem of haar meteen buiten. Plast ze verder, BELONEN! Ook kan je haar natuurlijk op een plasmatje zetten en daar verder laten plassen, maar dat is net hoe jij jouw Toypoedelpupje op wil voeden. Sommige mensen willen geen gebruik maken van puppy plasmatjes en dat is natuurlijk ook prima! Dit is geen must om te doen. Omdat ik bij La Toodles veel meer Toypoedelpups heb, is het voor mij soms best lastig om elke pup in de gaten te houden en buiten te zetten. Vandaar dat ik een beetje vals speel, en ze hier binnen/ in de nacht, gebruik mogen maken van een plasmatje. Natuurlijk gaan de pups ook geregeld naar buiten en leren ze daar netjes hun behoeftes te doen. Mocht je het fijn vinden, wanneer jouw Toypoedelpup een langer tijdje alleen thuis moet zijn, hem of haar de gelegenheid te geven om de behoeften niet op te houden, dan kun je ook gebruik maken van een plasmatje. Je boft natuurlijk ook met dit ras, het zijn kleine schatjes, dus hun poepjes en plasjes kunnen netjes op een matje gedaan worden. Dit is natuurlijk een ander verhaal bij onze labrador James. De vieze plasmatjes van de Toypoedeltjes kun je gewoon makkelijk opvouwen en weggooien.


Ook is het belangrijk om de wateropnamen van je pupje in de gaten te houden. Als jouw Toypoedelpup vlak voor het slapen een half bakje water leeg drinkt, dan moet hij gegarandeerd over een poosje plassen. Ook kan je er de klok op gelijk zetten dat wanneer jouw pupje heeft gegeten/ gedronken en daarna een poosje lekker heeft gedut/ geslapen, en weer wakker wordt, meteen moet plassen of poepen. Dit zijn dus momenten waarvan je weet dat je naar buiten moet met jouw Toypoedelpupje. (het zijn net mensen hihihi..)Verder kan je letten op het gedrag van je Toypoedel. Zo gaan ze overal snuffelen of rondjes draaien om het perfecte plas plekje te vinden. Als je dit dus ziet gebeuren, ga dan meteen met je Toypoedelpup naar buiten.


De musthave onder de puppytraining: De Bench. Ik hoor van veel mensen dat ze dit zíelig vinden. Daar kan ik inkomen want de Bench ziet er uit als een soort kooitje, een kleine gevangenis. Zo ervaren de meeste Toypoedels dit echter niet! Mits dit natuurlijk op de goede manier ingezet wordt! Bij La Toodles heb ik een grote ren staan, en zelfs als ik het deurtje hiervan openlaat, gaan alle hondjes zelf in de ren liggen. Ze vinden het fijn om geborgen te liggen, in hun eigen veilige plekje. Ik krijg vaak de vraag of een Bench wel echt nodig is? Mijn antwoord daarop is: Als je wil dat je Toypoedelpup in een snel, verantwoord tempo zindelijk wordt, dan is het zeker een onmisbaar onderdeel. Met de Bench kun je namelijk blaastraining toepassen. Dit is het langer kunnen rekken van de blaas en dus het plassen. Ook leer je met de bench dat jouw Toypoedelpupje leert aangeven dat hij/ zij eruit moet en dus moet plassen en poepen. Voel jij je er prettiger bij om geen bench te gebruiken maar gewoon een mandje met een plasmatje. Dan is dit natuurlijk ook helemaal prima! Ben je jezelf er alleen wel bewust van dat je jouw Toypoedelpup op deze manier altijd gelegenheid geeft om te plassen en poepen zonder dit aan te hoeven geven.



1. Zorg dat de Bench op een fijne plek in huis staat. Zet de Bench liever niet in een loop doorgang, bij een raam, voor een box of afgezonderd van de rest. De perfecte plek voor de Bench is de plek waar jullie het meeste aanwezig zijn, bijvoorbeeld de woonkamer. Het is ook heel belangrijk dat je de Bench tijdens de introductie in het nieuwe huisje, het deurtje van de Bench openlaat! Zodat de Toypoedelpup zich niet meteen opgesloten voelt, dit zorgt voor een negatieve ervaring.

2. Maak van de Bench een gezellig plekje. Zorg dat jouw Toypoedelpup lekker kan liggen, een knuffeltje of dekentje in haar Bench heeft.

3. Geef regelmatig iets lekkers in de Bench. Bij La Toodles adviseer ik dan ook altijd meteen als het pupje meegaat naar het nieuwe huisje, een botje of snoepje te leggen in de Bench. Laat jouw Toypoedelpup meteen op een fijne manier kennismaken met de Bench.

4. Neem nooit uitgebreid afscheid als je Toypoedelpup al in de Bench zit. En trouwens ook niet als de pup niet in de Bench zit. Als de pup zijn of haar rust heeft kunnen vinden en jij gaat nog even uitgebreid afscheid nemen dan wordt ze weer wakker en eventueel onrustig. Op dat moment komen de darmpjes ook weer in beweging en van zenuwen kan het zijn dat jouw Toypoedelpupje weer moet plassen. Als ze lekker liggen te rusten, laat ze daarom gewoon lekker liggen.


Wat ook een belangrijk punt is bij het zindelijk maken van je Toypoedelpupje is: consistentie. Je moet erg consequent zijn met een pupje in huis. Ik adviseer dan ook altijd de nieuwe baasjes om hetzelfde woord te gebruiken bij het belonen of juist bij het afleren. Zo gebruiken wij hier bij La Toodles allemaal het woord ‘Nee’ als het toypoedelpupje iets niet mag en het woordje ‘Goedzo!’ als het pupje iets goed doet. Als iedereen in de omgeving van de pup hetzelfde woord gebruikt, is dit het duidelijkst voor hem/ haar.


Het volledig zindelijk maken van je Toypoedelpup kan dus wat geduld van je vragen, maar geloof me, het komt goed!

Heel veel succes!


69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page